Vakum pompası çok eski yıllardan bu yana kullanılan cihazlardan biridir. Özellikle sanayi sektöründe yaygın olarak kullanılan bu vakum pompası, 1650 yılında Otto von Guericke tarafından icat edilmiştir.

Vakum pompası, kapalı bir birimden gaz moleküllerini kaldıran ve vakumun arkasında bir kısmını bırakan cihaza verilen isimdir. Vakum pompaları genel olarak motorlu araçlar için kullanılmaktadır. Vakum pompaları, alçak basınç ya da negatif basınç üretmek amacıyla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra motorlu araçlarda aynı zamanda farklı bazı işlevlerin yerine getirilmesinde de bu pompalara başvurulmaktadır. Vakum pompaları sistemin sorunsuz çalışması açısından son derece önemlidir.

Kimi durumlarda vakumun depolanması gerekebilmektedir. Bu durumlarda vakum akümülatörü de kullanılmaktadır. Vakum pompaları, mekanik bir ekipmanın yanı sıra aynı zamanda elektrikli olarak çalışmaktadır.

Vakum Pompası Çalışma Prensibi

Vakum pompası çalışma prensibi oldukça basittir. Bununla birlikte bu pompalar birçok farklı sanayi alanında kullanılmaktadır. Vakum, gaz basıncının atmosfer basıncından çok daha az olduğu bir kaptır. Hareketli gaz molekülleri kuvvetli kabın duvarlarına çarpar. Bu sayede basınç oluşur.

Pompanın içerisinde yer alan mekanizma, basıncı atmosferin altına düşürmek için küçük bir boşluğu genişletmektedir. Bu sayede vakum pompasının haznesinden bir miktar sıvı pompanın bu küçük boşluğuna ittirilir.

Vakum pompasının hayli basit bir çalışma prensibi olmasına karşın birçok farklı çeşidi vardır.

Vakum Pompası Çeşitleri

Birçok farklı tip vakum pompası seçeneği bulunmaktadır. Vakum pompası dendiğinde akla tek tip ürün gelse de, sanayi sektöründe ihtiyaca yönelik olarak farklı tipte cihazlar üretilmektedir. Vakum pompaları, farklı pompa teknolojilerine sahiptir.

Pompalama işlemi sırasında gazın suya ya da yağa maruz kalma durumları ortaya çıkabilmektedir. Farklı koşullarda kullanılmak üzere ıslak ya da kuru tip pompa türleri bulunmaktadır.

Sanayi sektöründe ve hayatın farklı alanlarında işlevi bulunan vakum pompalarını üç ayrı grupta sınıflandırmak mümkündür. Bunlar kuru vakum pompaları, yağlı vakum pompaları ve su bazlı vakum pompalarıdır.

Kuru Vakum Pompaları

Kuru vakum pompaları genel olarak temiz bir vakum sağlamaktadır. Bunun yanı sıra diğer türlere göre daha az bakım gerektirir. Kuru vakum pompalarının herhangi bir atık üretimi de yoktur. Diğerlerine göre en büyük dezavantajı ise yüksek maliyetlere sahip olmasıdır. Özellikle başlangıçta maliyetler hayli yüksek olabilmektedir.

Kuru pompalar genellikle; diyafram, piston, kaydırma ve turbo moleküler pompalar içerirler.

Yağlı Vakum Pompalar

Yağlı vakum pompaları, diğerlerinden ayıran en büyük özellik yüksek vakum kabiliyetleridir. Bu pompaların maliyetleri de oldukça düşüktür. Yüksek pompalama güçleri nedeniyle aynı zamanda yüksek performans gösterirler. Yağ bazlı vakum pompalardan birini satın almaya karar verdiyseniz bilmeniz gereken önemli konulardan biri de düzenli olarak bakım gerektirmeleridir.

Yağ bazlı vakum pompalarda, yağ değişimi son derece önemlidir. Bu pompalar aynı zamanda filtreye ihtiyaç duyarlar. Bunun başlıca nedeni çevrenin zarar görmesini engellemektedir. Bunun yanı sıra vakum sisteminin korunması amacıyla da bu filtreler kullanılmaktadır. Giriş ve çıkış filtrelerinin bulunması, çevreyi korumak adına ihtiyaç duyulan parçalardan biridir. Yağlı vakum pompalar dener kanatlı pompalar ve dişli pompaları da bünyesinde barındırır.

Su Bazlı Vakum Pompalar

Su bazlı vakum pompalar, vakum pompalara göre çok daha düşük bir başlangıç maliyetine sahiptir. Su pompaları çeşitleri aynı zamanda asgari düzeyde bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu cihazlar genel olarak korozyona hayli dayanıklıdır. Su bazlı pompaların en önemli özelliklerinden biri ise kirli suyun atılmasını sağlamasıdır.

Vakum Pompası Nerelerde Kullanılır?

Vakum pompaları endüstride hemen hemen her sektörde kullanılan ekipmanlardan biridir. Vakum pompaların kullanım alanları oldukça geniştir. Farklı çeşitlerdeki pompalar, farklı sektörlerde kullanımı zorunlu olan ürünler arasına girmiştir.

Vakum uygulanarak farklı gaz basılması gereken üretim sanayilerinde vakum pompaları kullanılması zorunlu ekipmanlardan biridir. Bunun yanı sıra vakum pompaları medikal uygulamalarda da sık sık kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, aspiratör aracılığıyla vakum gerektiren durumlarda bu cihazlara başvurulmaktadır.

Bunların yanı sıra yüksek vakum ihtiyacına gerek duyulan incelemelerde de bu pompalar kullanılmaktadır. Tıpkı Formula 1 araçlarında olduğu gibi sert tabakayla kaplamalarda da bu tip pompalara başvurulmaktadır.

Endüstriyel alanlarda vakum pompaları yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağ üretim tesislerinde bu pompalara yaygın olarak rastlayabilirsiniz. Özellikle rafine işlemlerinde bu pompalar büyük avantajlar sağlamaktadır. Steril ortama ihtiyaç duyulan üretim tesislerinde de bu pompalar kullanılmaktadır.

Steril ortamların yanı sıra hava oluşumunun tahliyesi gereken noktalarda da vakum pompalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle tekstil gibi sektörlerde ise kurutma aşaması gibi birden çok alanda bu pompalar kullanılmaktadır.

İstenmeyen gaz ya da buharın çekilmesi durumlarında da vakum pompaları kullanılmaktadır. Bununla birlikte daha birçok sektörde bu pompaların kullanımı söz konusudur.

ERF Grup, ihtiyacınız olan vakum pompası çeşitlerinizi sizler için tasarlamaktadır. Farklı modellerdeki vakum pompaları, farklı motor güçlerine ve performanslara sahiptir. Siz de işlevsel bir vakum pompası satın almak için hemen ERF Grup ile iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede detaylı bilgi alabilir, avantajlı tekliflerden faydalanabilirsiniz.

Dozajlama Makinesi Nedir? Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları
ÖNCEKİ YAZI
Pompa Tipleri Arasındaki Farklar
SONRAKİ YAZI