İnsan hayatında çok önemli bir yeri olan temiz havanın gereksinimi, insan yoğunluğunun çok fazla olmasından kaynaklı her geçen gün artmaya devam eder. Yüksek yapıların artması, sanayinin gelişmesi, insanların toplu olarak yer aldığı mekânların artması havalandırma sistemlerinin önemini ve gerekliliğini ön plana çıkaran bir unsur olarak kabul edilir. Kapalı alanlarda oluşan insan toplulukları için ya da endüstriyel mutfaklarda oluşan kirli havanın sürekli olarak yenilenmesi ve tazelenmesi için bu sistemler gerekir.

Doğal olarak uygulanan havalandırma yöntemlerinin yetersiz kaldığı ya da mekân içindeki ısıtma ve soğutma dengesinin sabit kalarak havalandırmanın yapılmak istemesiyle beraber, mekanik havalandırma sistemlerine olan rağbet artış göstermiştir. Bu havalandırma sistemlerinde taze hava ve egzoz sistemlerinden faydalanılır. Söz konusu olan havalandırma sistemini harekete geçiren enerji kaynağı göz önünde bulundurulduğunda, doğal-mekanik havalandırma ve mekanik havalandırmanın ön plana çıktığı söylenebilir.

Rüzgâr kuvvetiyle çalışma prensibine sahip olan baca aspiratörleri doğal mekanik havalandırmaya örnek olarak verilebilir. Doğal havalandırma yoluyla girişe ve mekanik çıkışa sahip olan aspiratörler, mekanik havalandırma yöntemiyle girişe ve doğal çıkışa sahip olan vantilatörler ve mekanik havalandırma yoluyla giriş ve çıkışa sahip vantilatörlü ve aspiratörlü sistemler ise mekanik havalandırmaya örnek verilebilir.

Havalandırma sistemleri, kapalı ortamlara kurularak dışarıdan bağımsız bir kalite ve değerde iç hava oluşmasını sağlar. Bu sayede sıcak ya da soğuk havadan hiçbir şekilde etkilenmeden, temiz havanın içeriye girmesi sağlanır. Egzoz sisteminde içinde bulunan kirli havayla beraber talep edilen ısının kaybedilmesinin önüne geçmek mümkün hale gelir. Buna bağlı olarak havalandırma sistemlerinde dikkat edilen en önemli unsur; havanın sıcaklığı, temizliği ve sahip olduğu hızdır. Bu değerler baz alınarak havalandırma ihtiyacı belirlenir ve gereken cihaz sistemleriyle tespit edilir.

Bu tespit sırasında içeriden oluşan ısı, karbondioksit gazı, su buharı, nem ve endüstriyel alanlarda oluşan ve havaya karışan zararlı maddeler dikkate alınmalıdır. Verimli ve açık hava kanallarına sahip bir ortam oluşturmak için havanın içerisinde yer alan bu etmenlerin mutlaka temizlenmiş olması gerekir. Ortamların gereken havalandırmaya sahip olduğunu anlayabilmek için, taze hava girişinin sağlıklı şekilde yapılabilmesi ile bu havanın dağıtım ihtiyacına cevap verebilecek şekilde dağıtılmış olduğundan, hava akımlarının rahatsızlık verecek derecede cereyanlara neden olmadığından emin olunmalıdır. Ayrıca mekanik tesisatın ve çalışan vantilatör ile diğer cihazların rahatsız edecek seviyede sese sahip olmadığından emin olmak da çok önemlidir.

Ortamlarda yaşanan havalandırma problemlerine 3194 sayılı imar kanunu işaret ederek, konutlarda yeterli aydınlık ile havalandırma sistemlerinin olmasını şart olarak kabul etmiştir. Isı kaybını önlemek için yapılarda uygulanan sızdırmazlık önlemleri, havalandırma imkanını ortadan kaldıran bir etken haline gelebilir. Ayrıca yapılan bazı araştırmalara göre halka açık yapılarda iç hava kirliliğinin %30’a varabildiğini tespit etmiştir. Bu kirliliğin sebebi gerekli havalandırma sistemlerinin uygulanmaması ve uygulanan havalandırma sistemlerinin yetersiz kalabilmesidir.

Havalandırma Firmalarının Önemi

Gerekli havalandırma ihtiyacının en doğru şekilde karşılanabilmesi için, ortamda doğru şekilde hesaplama yapılmalı ve tesisat planına uygun bir montaj gerçekleştirilmelidir. Salyangoz ve Hücreli fanlardan kaynaklı oluşabilecek rahatsız edici seslere karşı, bu cihazların çatılarda çıkışa yakın bir konuma yerleştirilmesi dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır. Endüstriyel alanlarda ve konutlarda gelişmenin sağlanabilmesi ve ortamda bulunan insanların havalandırma ihtiyacının giderilmesi için gerekli olan mekanik havalandırma sistemlerine önem verilmesi gerekir. Ülkemizde yer alan işyeri sahiplerinin, çalışma ortamında havalandırma ihtiyaçlarına daha titiz bir şekilde yönelmesi ve bu sistemi denetleyen kurumların, çalışanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilecek zararlı havanın tahliye edildiğinden emin olması çok önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, insanların kapalı alanlarda bulunduğu zamanlar, havadaki karbondioksit oranı on binde üçü geçtiğinde sağlıksız bir ortam söz konusu olmuş demektir. Özellikle yoğun insan sirkülasyonunun yaşandığı, ürünlerin bulunduğu ve kısa sürede kirlenerek yeterli temiz havanın olmadığı ortamlar insan sağlığı açısından tehlikelidir. Ortamda havalandırma sistemi bulunmadığı sürece, yeterince temiz havanın ortama geçmesi mümkün değildir. İnsanların terlemesi, sürekli olarak nefes alışverişi ve diğer her türlü koku ortamın havasını kirletirken, en kısa süre içerisinde havalandırma yapılamadığında birçok hastalığın yayılması daha kolay bir hal alır. Bu şekilde mekânlarda hastalıkların daha fazla yayılmasının nedeni ise ortamın yeterince havalandırılmamasıdır. Lokal ve merkezi havalandırmaların yer verilmediği alanlarda, insan topluluğu bir araya geldiğinde kirli bir hava ve alan olması kaçınılmazdır.

Bu noktada havalandırma sistemlerinde son teknolojiye yer veren firmalar, ürettiği çeşitli havalandırma sistemleriyle her ortama uygun havalandırma sistemini tedarik etme konusunda başarı sergiler. Dolayısıyla havalandırma sistemi satın almadan önce, firma seçimi konusunda titiz davranmak gerekir. Firma seçiminde kaliteye ve uzun ömürlü havalandırma sistemlerine öncelik vermek, uzun vadede birçok avantajı beraberinde getirir.

Havalandırma sistemleri kullanılırken, havada yer alan toz taneciklerini filtreleyerek ortama sızmasının önüne geçebilmek için bir takım toz filtreleri kullanılır. Düzenli şekilde değiştirilmesi şart olan bu filtreler, çok daha temiz bir havaya sahip olabilmek açısından çok önemlidir. Özellikle hastane gibi daha yüksek oranda temizliğin gerektiği ortamlarda, daha farklı filtrelerin kullanılması söz konusudur. Her türlü ısıya karşı dayanıklı olan bu filtreler, her mekâna göre farklı seçenekler kullanılarak uygulanır. Bazen de gereksiz maliyetlere neden olarak, ihtiyaçtan daha güçlü bir filtre kullanılabilir. Bu durumda ise sadece havalandırma sistemi için ayrılan bütçede gereksiz bir artış yaşanmış olur.

Havalandırma sistemi seçiminde firma kadar önemli olan bir diğer unsur ise insan sirkülasyonu, büyüklüğü, mekânda yer alan eşyalar, mutfak ve tuvaletlerin varlığıdır. Bu ve bunun gibi birçok unsur havalandırma mekanizmasının boyutunu doğrudan etkiler. Dolayısıyla havalandırma filtreleri kullanılması gerektiğinde, havalandırma sistemi üreticisi tarafından mekân analizi yapılması ve sonrasında sunulacak olan projeye karar vermeniz gerekir. Gereksiz bir şekilde enerji kayıpları ve kolay temizlenebilir olan filtreler her zaman için çok daha fazla tercih edilen filtre modelleri olarak kabul edilir.

Havalandırma Sistemlerinde ERF Group Farkı

Havalandırma sistemleri, temiz ve sağlıklı bir havanın mümkün olmadığı kalabalık alanlarda olmazsa olmazdır. Uzun vadede insan sağlığını doğrudan etkileyen kirli havayı temizleme konusunda etkili olan bu sistemler için hangi firmanın tercih edildiği çok önemlidir. Firmanın kaliteli çalışma prensibine sahip olması, uygun fiyat aralıklarında kaliteli havalandırma sistemleri ile temiz havanın elde edilmesini sağlar. Havalandırma sistemi kurulumu her mekân için farklı boyutlarda olacağı için, fiyat konusunda net bir şey söylemek her zaman mümkün değildir. Havalandırma sistemi kurulumu gerçekleştirilecek olan mekânın özelliklerine kullanılacak sistemin gereksinimlerine göre fiyat aralıkları söz konusu olacağından, bütçeyi keşif sonrası teklife uygun şekilde ayarlamak da fayda vardır.

Bu noktada ERF Group her zaman üst düzey kalite standartlarında havalandırma ve fan sistemlerini bir arada bulabileceğiniz nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Çok uzun yıllardan süregelen çalışma tecrübesi ile yola çıkan firmamız, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam eder. Temiz havanın öneminin farkında olan ERF Group’da her ortama ve her duruma uygun havalandırma sistemlerini cazip fiyat aralıklarında satın alabilirsiniz. Fan sistemleri üretiminde her zaman son teknoloji kullanarak temiz havaya sahip olabilmesini sağlayan firmamızın alanında uzman kadrosu ile iletişime geçerek, uzun ömürlü ve kaliteli havalandırma sistemlerine sahip olmak için web sitemize göz atabilirsiniz. Temiz hava ERF Group farkıyla artık çok daha yakın.

Salyangoz Fan ve Radyal Fan Arasındaki Farklar Nelerdir?
SONRAKİ YAZI