Endüstriyel fanlar, yüksek kapasiteli, kesintisiz verimli sistemlerdir. Endüstriyel fanlar bulunduğu ortamdaki beklentiler ve gelecekteki süreç gereksinimleri göz önünde bulundurularak tasarlanarak kurulmaktadır. ERF Grup endüstriyel fan üretimi ve tedariki yapan en güvenilir firma olarak çalışmaktadır.

Çözüm üretilebilmesi için sadece ihtiyacın belirtilmesi yetmektedir. Bilgi almak için günün her saati internet erişimi sağlanabilmekte ya da telefon erişimi sağlanabilmektedir. Firma uzmanları en kısa sürede teknik destek ve ürün tedariki hizmeti verebilmektedir.

Endüstriyel Fan Ne Demek?

Endüstriyel fan olarak ifade edilen teknoloji ürünleri, bulunduğu ortama sağlıklı ve temiz hava sağlamaktadır. İşletmelerde kullanılan endüstriyel fanlar, bünyesinde basınç oluşturarak ortamdaki hava akış yönünü değiştirmektedir. Tamamen yerli sermaye ile üretim faaliyetlerini sürdüren ERF Grup endüstriyel fan üretiminde öncü olarak çalışmaktadır.

Fanlar yüksek basınç üreterek, işletmede bulunan toz, duman ve kirli havanın yönünü değiştirmektedir. Bu sayede ortamdan istenmeyen hava uzaklaştırılabilmektedir. Endüstriyel alan kapasitesi ve kullanıcı beklentisine göre fan özellikleri seçilerek kurulum yapılmaktadır.

ERF Grup uzmanlarının yerinde yapacağı tetkik ve değerlendirme sonucunda fan kurulumu yapılmaktadır. 1000, 200Metreküp/h özellikli 23000, 160.000 metreküp/h üretim özelliklerinde bulunmaktadır. Bu özellikli endüstriyel fanlar ise 1200 ile 2000 mmss basınç beklentisine kadar hizmet sunmaktadır.

Endüstriyel Fan Çeşitleri

İşletmelerde kullanılan fan türleri yüksek kapasiteli ürünlerdir. Mutlaka profesyoneller tarafından değerlendirme yapılarak kurulmalıdır. Aksi halde beklentiye cevap veremeye bilmektedir.

Endüstriyel alanlarda kurulum yeri ve kullanım ihtiyacına göre fan türü seçilmektedir. Kimya tesislerinde kullanılan fan türleri özel olarak üretilerek kullanıma sunulmaktadır. Endüstriyel fan çeşitleri;

  • Radyal fanlar,
  • Salyangoz fanlar,
  • Hücreli tip fanlarda, ses izolasyonu sağlanarak sessiz çalışması sağlanabilmektedir.
  • Flug fan,
  • Aksiyal fanlardır.

Her biri kapasitesi ve kullanım alanında en yüksek verimli ürünlerdir. Ayrıca endüstriyel aksiyel fanlar kendi aralarında iki guruba ayrılmaktadır. Kılavuz kanatlı aksiyel fanlar ve pervane kanatlı aksiyel fanlar olarak üretilmektedir.

ERF Grup ürünleri arasında fan grupları daima öne çıkmaktadır. Tüm ürünler, yüksek kalite ve maksimum verim alınabilecek şekilde üretilerek kullanıma sunulmaktadır.

Kimya Tesislerinde Kullanılan Endüstriyel Fanlar

Kimya tesisleri yüksek hassasiyet ortamlarıdır ve kullanılması gereken fan grubunun bu yönde değerlendirilmesi gerekmektedir. Kimya tesislerinde yoğun olarak kullanılan fan türü Elektrostatik filtrelerdir. Bu cihazlar havada bulunan duman, istenmeyen kokular ve yağlı hava arındırabilme özelliğine sahiptir.

Sistemde hızla emilen hava önde bulunan metal filtreye gönderilmektedir. Metal filtreler temizlenebilir özellikli sistemlerdir. Burada yüksek basınçlı elektrostatik hızla Partiküllerden arındırılan hava iyonize edilmektedir. İyonize edilerek pozitif elektrik yüklenen parçacıklar toplayıcı yüzeye gönderilmektedir.

Paralel eşit aralıklarla dizili toplayıcı yüzeyde hem pozitif hem negatif yük bulunmaktadır. Burada pozitif yüklü sistem parçaları itmekte negatif yük sistemi ise parçacıkları çekerek toplamaktadır. Belirli aralıklarla filtreler temizlenerek sistemden kesintisiz verim alınmaktadır.

Kimya tesislerinde kullanılan fan türleri ihtiyaca göre seçilmektedir. İhtiyaç sahipleri ERF Grup uzmanlarından destek alarak ürün tedariki yapabilmektedir. Yoğun olarak endüstri alanlarında kullanılan fan türleri kimya tesislerinde de kullanılabilmektedir. Sirkülasyon fanları da kimya tesisleri, ekmek fırınları, statik boya fırınlarında güvenle kullanılmaktadır.

Endüstriyel Fanlar Nereden Tedarik Edilir?

Endüstriyel fanların nereden tedarik edileceği ve hangi ortamda hangi fan kullanılması gerektiği uzmanı tarafından belirlenmektedir. Kimya tesislerinde kullanılması gereken endüstriyel fan türü bulunduğu ortam özellikleri ve ölçeğine göre planlanarak kurulum yapılmaktadır.

Kimya tesislerinde ihtiyaç duyulan havalandırma sistemlerinde öncelikle ERF Grup ekibinden yardım alınması gerekmektedir. Ortak karar verilerek fan türü seçilerek kurulum yapılabilmektedir. Firma Türkiye ve dünyanın pek çok yerine fan türleri tedariki yaparak kullanıcı memnuniyeti kazanmış bulunmaktadır.

Sahip olduğu tamamen yerli sermaye ile yürütülen üretim tesisleri ve alanında profesyonelleşen ekibiyle çalışmaktadır. Kimya tesislerinde de güvenli ve yüksek işlevli fan sistemleri kurarak kesintisiz hizmet sunmaktadır. Fan sistemi, ürettiği basınçla emilerek içerisinde bulunan havayı dışarı atmaktadır.

Endüstriyel Fan Kullanım Alanları

Endüstriyel fanlar hayatın pek çok alanında kullanılmaktadır. Fanlar büyük ölçekli tesislerde güvenle kullanılmaktadır. Endüstriyel fan kullanım alanları;

  • Kimya tesisleri, ilaç sektörü,
  • Döküm haneler,
  • Tarım sektörü,
  • Ahşap işleme sektörleri,
  • Gıda üretim alanları, fabrikalar, kimya tesisleri,
  • Kumlama sektörü,
  • Maden ocakları,
  • Kâğıt-karton imalathaneleri,
  • Havacılık sektörü,
  • Maden ve hammadde sektörü,

Fabrikalar, boyahaneler olarak sayılabilmektedir. Oldukça geniş kullanım alanına sahip olan endüstriyel fanlar hayati önem taşıyan teknoloji ürünleridir. Fan sistemleri çalışma prensibi elektrik enerjisi kullanmak üzerek üretilmektedir.

Endüstriyel Fan Özellikleri

Endüstriyel fanlar, özel amaçlı üretilerek ihtiyaca uygun kullanılan ürünlerdir. Radyal, aksiyel, salyangoz, flug ve hücreli çeşitleri bulunmaktadır. Kullanıcı ihtiyacı, kurulum yeri ve amacına göre de duvar tipi, kanal tipi, çatı tipi ve hücreli fan olarak tanımlanan çeşitleri de bulunmaktadır.

Duvar tipi fanlar, genel olarak aksiyel fan grubu olarak kullanılmaktadır. Duvara montajı yapılabilen ürünlerdir. Gövde yapısı duvar montajına uygun olarak üretilmektedir. Hava kanallarıyla emilen kirli havanın atılmasını sağlamaktadır.

Hücreli fanlar, bir kabin içinde motor ve pervane sistemi bulunmaktadır. Hücre bünyesinde filtreler bulunabildiği gibi ısıtma soğutma bataryaları da bulunabilmektedir. Hücreli fanlarda hava 90 derece açıyla atılmaktadır. Kabinde ses izolasyonu yapılarak kontrol sağlanabilmektedir.

Kanal tipi fanlar, iki kanal arasına kurulum yapılan fan türleridir. Doğrusal olarak fan içinden akarak hava dışarı atılmaktadır. Hem radyal hem aksiyel özelliklerde kullanılabilen karma akışlı fan türlerdir.

Çatı tipi fanlar, bacalar ve çatılara kurularak havalandırma sağlayan sistemlerdir. Yatay – dikey hava akışı sağlamaktadır. Gövde altından giren hava, yan yüzeyden 90 derece açıyla atılmaktadır.

Kimya Tesislerinde Hangi Tür Fan Kullanılır?

Kimya tesislerinde kullanım yeri ve amacına uygun olarak farklı tür fanlar kullanılabilmektedir. Konstrüksiyonlu endüstriyel fanların maliyeti yüksektir. Ancak yüksek verimli ve uzun ömürlü sistemlerdir. Kurulumu, servis bakım gereksinimi mutlaka profesyoneller tarafından yapılmaktadır.

Kimya tesislerinde genel olarak korozyona dayanıklı fan sistemleri kullanılmaktadır. Özel üretim ürünleri olarak Uluslararası standartlara göre tasarlanarak sertifikalandırılmaktadır. Cihazlar, istenmeyen, gaz, hava ve partiküllerin atılmasını sağlamaktadır. Ayrıca kimya tesislerinde santrifüj fanlar da kullanılabilmektedir.

Parlama ve patlama özelliği bulunan gaz ve tozları kontrol altında tutabilen Exproof fanlar güvenle kullanılmaktadır. Kimya tesisleri çalışanlar ve sistem güvenliği bakımında yüksek seviyede kontrol gerektiren alanlardır.

Expfoof fanlar, ATEX standartlarına uygun olarak üretilmektedir. Üretim ve kalite kontrolü yapılan ATEX fanlar sertifikalı olarak kullanıma sunulmaktadır. ERF Grup uzmanlarından destek alınarak en uygun fan sistemi kurulumu yapılabilmektedir.

Kimya Tesislerinde Fan Kurulum Maliyetleri

Kimya tesisleri yaşam koşullarının yüksek seviyede kontrol altında tutulması gereken yerlerdir. Kimyasal ürün kullanarak çalışan işletmelerde de fanlar kullanılmaktadır. Tesisler sınıflara ayrılarak risk durumu ve fan sistemleri planlanmış bulunmaktadır.

  1. Sınıf tesisleri arasında,
  • Boya püskürtme kabinleri,
  • Kuru temizleme tesisleri,

Yanma ve tutuşma özelliği yüksek noktalar bulunmaktadır.

  1. Sınıfta,
  • Yiyecek tozu işleme tesisleri,
  • Tahıl asansörleri,
  • Un-şeker- kakao üretim alanları,
  • Havai fişek üretim tesisleri sayıla bilmektedir.
  1. Sınıfta ise;
  • Pamuk üretim ve işleme tesisleri,
  • Ahşap işleme tesisleri,

Tekstil fabrikaları örnekleri verilebilmektedir. Exproof fanlar yüksek ve düşük risk alanlarında güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla kullanılmaktadır.

Salyangoz Fan ve Radyal Fan Arasındaki Farklar Nelerdir?
SONRAKİ YAZI