Fabrikalarda havalandırma, hem çalışanların sağlığı hem binanın yapısal bütünlüğünün korunması hem de üretimin devam etmesi açısından son derece önemli konulardan biridir. Fabrika havalandırma konusunda sanayi tipi fanlara başvurulmaktadır. Fabrikalarda, kullanım alanına bağlı olarak farklı havalandırma sistemleri kullanılabilir. Fabrika havalandırma fanı seçiminde kullanılacağı alan ve süreçlerin göz önünde bulundurulması gerekir.

Fabrika havalandırma sistemleri açısından fanlar önemli bir yer tutar. Bu fanlar sayesinde yapılan havalandırma çalışanların sağlığına olumlu yönde yansımaktadır. Bunun yanı sıra fabrika havalandırma süreçleri sayesinde, üretim süreçleri de daha sağlıklı ve sorunsuz biçimde ilerlemektedir. Aynı zamanda binanın nemden ve kimyasal gazlardan arındırılması, korozyon benzeri zararlı durumların ortaya çıkmasına engel olmaktadır. Fabrika havalandırma işlemlerinin yanı sıra fanlar duman tahliye konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu fanlar talebe bağlı olarak 200 ila 400 dereceye kadar sıcaklığa 120 dakika boyunca dayanabilmektedir.

Fabrika fanları genel olarak basınç ve hava akışının yönünü değiştiren cihazlardır. Endüstriyel alanlarda kullanılan birçok farklı fan çeşidi vardır.

Fabrika Fanı Çeşitleri

Fabrika fanları birçok farklı çeşide sahiptir. Hangi çeşidi kullanmanız gerektiğine genel olarak ihtiyaçlarınız karar verecektir. Fabrika havalandırma konusunda son derece işlevsel olan fanların, gaz yoğunluğu, nem yoğunluğu, çalışan sayısı, fabrika ölçüsü gibi kriterler göz önüne olarak seçilmesi gerekir.

Fabrika havalandırma sistemlerinde beş farklı fan çeşidi kullanılabilmektedir. Bunlar radyal fanlar, salyangoz fanlar, aksiyel fanlar, hücreli fanlar ve plug fanlardır. Bu fan modellerinin her birinin farklı bir kullanım alanında etkili olduğu söylenebilir. Farklı sınıflarda yer alan fan çeşitleri, fabrika havalandırma sistemlerinde farklı görevler üstlenebilir.

Fabrika Havalandırmasında Radyal Fanlar

Fabrika havalandırma fanı olarak radyal seçenekler, gazın ya da havanın basınçlanması sonucunda aktarımın sağlanmasına yardımcı olurlar. Radyal fan seçenekleri, düşük ya da yüksek performanslı sistemlere sahip olabilir. Bunun yanı sıra radyal fanların hava soğutma ve top toplama gibi özellikleri de bulunabilmektedir.

Radyal fanlar da kendi aralarında dörde ayrılmaktadır. Bunlar eğimsiz tip, öne eğimli kanatlı tip, geriye eğimli kanatlı tip ve aerodnamik kanatlı tiptir. Endüstriyel fabrika havalandırma fanı olarak eğimsiz tip yaygın olarak kullanılmaktadır. Yine geriye eğilimli kanatlı tip de endüstriyel alanlarda sıklıkla kullanılan bir diğer tiptir.

Fabrika Havalandırmasında Salyangoz Fanlar

Salyongaz fanlar adını salyangoza benzemesinden almaktadır. Salyangoz havalandırma fanı fabrikalarda yoğun malzemelerin temizlenmesinde kullanılır. Bu fanlar hava içeride olan havanın tahliyesinde ya da taze hava üflenmesinde kullanılabilmektedir. Daire şeklinde ve kare kesitli olan hava kanalları salyangoz fanlar sayesinde birbirine bağlanır.

Salyangoz fanlar; debilerine, basınç aralıklarına, üfleme ve emiş güçlerine göre çeşitlenmektedir. Fabrika fanı çeşitleri arasında en güçlü ve kullanışlı çeşitler genellikle salyangoz fanlardır. Endüstriyel alanlarda, büyük işletmelerde ve fabrikalarda sıklıkla tercih edilen salyangoz fanların, toz emici özelliği de vardır. Bunun yanı sıra yere, duvara ve tavana monte edilebilmektedir.

Fabrika Havalandırmasında Aksiyel Fanlar

Fabrika havalandırma sistemlerinde aksiyel fanlar yaygın kullanıma sahip bir diğer çeşittir. Yüksek emiş gücünün ihtiyaç duyulduğu alanlarda aksiyel fanlara başvurulmaktadır. Bu fanlar aynı zamanda yüksek ısıya belirli bir süre boyunca dayanabilecek güçte duman motorlarına sahip olabilirler.

Aksiyel fanlar, hava transferini çok hızı biçimde gerçekleştirecek biçimde dizayn edilmiştir. Fan çeşitleri arasında bu özelliğiyle dikkat çeken aksiyel fanları; serbest atışlı, hava kanalı bağlantılı ve dairesel kesitli alternatifleri vardır. Aksiyel fanların montajı da oldukça kolaydır.

Aksiyel fanlar kendi içerisinde üç ayrı gruba ayrılır. Bunlar pervane kanatlı aksiyel fanlar, kılavuzlu silindir aksiyel fanlar ve pervane kanatlı aksiyel fanlardır.

Fabrika Havalandırmasında Hücreli Fanlar

Fabrika havalandırma sistemlerinde kullanılan bir diğer alternatif ise kanal tipi ve aspiratör adıyla da bilinen hücreli fanlardır. Bu fanlar ısıtma ve soğutma sistemlerinde hava sirkülasyonu sağlarlar. Kanal tipi fanlar ortamın havasını temizler ve tazeler.

Fabrika havalandırma sistemi açısından hücreli fanların diğer fanlardan bir farkı yoktur. Bununla birlikte diğer fanlara göre izole bir kabine ve dış korunaklı yapıya sahiptir. Korunaklı yapısı sayesinde fanın kasnakları, kayışları ve motorları da olası zararlardan etkilenmezler. Bunun yanı sıra kanal tipi fanlar, düşük ses düzeylerinde çalışırlar. Kalabalık ve hava sirkülasyonunun sürekli olarak sağlanması gereken fabrikalarda sıklıkla kullanılırlar.

Fabrika Havalandırmasında Plug Fanlar

Fabrika havalandırma sistemlerinde kullanılan bir diğer seçenek, düşük ve orta basınçlarda yüksek verim sağlayan plug fanlardır. Körüklü bir montaj paneline sahip bu fanların kurulumu ve demontajı da oldukça kolaydır.

ERF Grup, birçok farklı fabrika havalandırma sistemi üretmektedir. Fabrika fan fiyatları ise fanın çeşidine, modeline ve ölçülerine göre değişiklik göstermektedir. Siz de fabrikanız için en iyi havalandırma sistemine sahip olmak istiyorsanız, hemen bizimle iletişime geçebilir ve avantajlı tekliflerimizden faydalanabilirsiniz.

Sergi Alanları Havalandırma Sistemleri
ÖNCEKİ YAZI
Kum Kalıba Dökümün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
SONRAKİ YAZI