Fanlar genel olarak kapalı mekanların içerisindeki havanın temizlenmesini sağlayan cihazlardır. Kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı fan tipleri mevcuttur. Bu fanlar arasında yaygın olarak kullanılan iki tip ise salyangoz fan ve radyal fan çeşitleridir. Her iki fan çeşidinin farklı birçok modeli bulunmaktadır.

Salyangoz fanlar ve radyal fanlar arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Seçim yaparken bu farklılıkların göz önünde bulundurulması gerekir. Bu sayede ihtiyacınız olan fan çeşidini bulmak çok daha kolay olacaktır.

Salyangoz Fanların Özellikleri

Salyangoz fan, hava motoru sayesinde yüksek güçte çekim yapabilen ve salyangozu andıran görünümüyle dikkat çeken fan çeşididir. Salyangoz fan çeşitleri; taze hava üflemesi ve içerideki havanın tahliyesinde kullanılabilmektedir. Kare kesitli, flexible ve dairesel kesitli hava kanallarının bağlandığı havalandırma ünitesidir. Salyangoz fanların kanatları sık ve geriye eğik olarak üretilmektedir. Özellikle endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanılırlar. Büyük ölçekli fabrikalarda yoğun ve ağır maddelerin temizlenmesinde de söz konusu fanlar kullanılır.

Salyangoz fanlar, içerideki havanın tahliyesinde ya da hava kanalının taze hava üflemesinde kullanılan madde ile hava kanallarını birbirine bağlayan ünitedir. Bu fanların farklı çeşitleri bulunmaktadır ve her birinin farklı bir fonksiyonu vardır. Sağladıkları basınç aralıkları ve debi değerleri sınıflandırma konusunda belirleyici olmaktadır. Bunların yanı sıra emiş ve üfleme gücüne göre kullanıldıkları ortamlar farklılık gösterir.

Havalandırma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan salyangoz fanlar, çekme kuvveti ile taşıma görevi de görebilmektedir. Salyangoz fanlar kullanım alanına göre farklı ortamlarda kullanılmakla birlikte, çok güçlü cihazlardır. Motor gücü, motorun büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra motor gücünün büyüklüğü ise salyangoz fan fiyatı konusunda belirleyicidir. Havalandırma sektöründe en kullanışlı seçeneklerden biri bu fanlardır.

Genel olarak havalandırma sistemlerinde kullanılan salyangoz fanların, toz emici özelliği de vardır. Bu sebeple birçok salyangoz fan modeli toz toplama sistemlerinde de kullanılır. Salyangoz fan almaya karar verdiyseniz süreklilik ve dayanıklılık farklarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Özel üretilmiş rotorlar ve üretim materyalleri sistemin kalitesini belirlemektedir.

Salyangoz fanlar duvar, yer ya da tavana rahatlıkla monte edilebilmektedir. Bunun yanı sıra alçak basınçlı salyangoz fanlar, orta basınçlı salyangoz fanlar, yüksek basınçlı salyangoz fanlar, çift emişli salyangoz fanlar gibi çeşitleri vardır.

Radyal Fanların Özellikleri

Santrifüj olarak da bilinen radyal fanlar, basınç farklı oluşturmaktadır. Bu sayede meydana gelen havanın etkisi eksenel yönde olmamaktadır. Radyal fanlar, santrifüj yani merkazkaç denen kuvvet doğrultusunda bir çalışma prensibine sahiptir.

Radyal fanlarda pompalardaki gibi dönen bir çark ve çarkın içinde bulunduğu helezonik bir yuva yer alır. Hava ya gaz eksene paralel olarak merkezden girmektedir. Basınçlandırılarak çark çevresine teğet geçen hava kanallara aktarılır. Radyal fanlar genellikle endüstriyel tesislerdeki top toplama ve soğutma sistemlerinde tercih edilir.

Radyal tip fanların dört farklı kategorisi bulunmaktadır. Bunlar eğimsiz tip, öne eğimli kanatlı tip, geriye eğilimli kanatlı tip ve aerodinamik kanatlı tiptir.

  • Eğimsiz tip: Endüstriyel fabrikalarda ve yüksek basınçlı klima sistemlerinde bu fan modeli kullanılmaktadır.
  • Öne eğimli kanatlı tip: Bu tip alçak basınçlı havalandırma sistemlerinde kullanılmaktadır. Genellikle evlerdeki klima cihazlarında ve fanlı serpantinlerde kullanılmaktadır.
  • Geriye eğimli kanatlı tip: Fabrikalarda, tesislerde, iş yerlerinde genel havalandırma sistemi olarak bu tip fanlar kullanılır.
  • Aerodinamik kanatlı tip: Bu fanlar genel hava sistemlerinde ve büyük hava debilerinde kullanılmaktadır.

Salyangoz Fan ve Radyal Fan Arasındaki Farklar

Salyangoz fan ve radyal fan genel olarak birbirlerine benzeyen sistemlere sahiptir. Bununla birlikte aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar çalışma tiplerinden ve fan modellerinden kaynaklanmaktadır. İki fan çeşidi de endüstriyel alanlarda ve büyük fabrikalarda kullanıma uygundur. Bununla birlikte radyal fanların bazı modelleri, evlerde de kullanılabilmektedir.

Hem salyangoz hem de radyal fanlar, toz emiş yapabilmesiyle ön plana çıkar. Aynı zamanda iki fan tipi de son derece güçlü motorlara sahiptir. Bununla birlikte salyangoz fanlar daha sık kanatlara sahipken, radyal fanlar görece olarak seyrek kanatlı olarak tasarlanmaktadır.

Radyal fanlar basınç farklı oluşturma prensibine göre çalışmaktadır. Salyangoz fanlar ise hava kanallarının birbirlerine bağlanmasını sağlayan ünitelerdir. Ayrıca radyal fanlar düşük ses seviyelerinde çalışmaktadır. Salyangoz fanların motor güçleri genel olarak daha fazladır. Radyal fanlarda düşük motor gücüne sahip olan farklı tipler de bulunabilmektedir. Salyangoz tipi fanlar genel olarak çok dayanıklı yapıya sahiptir. Bu sayede çok uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanılabilirler. Radyal fanlar da paslanmaz çelik materyallerden üretilmektedir. Bununla birlikte kullanım şekilleri ve kullanıldıkları yerler ömürleri açısından önem arz etmektedir.

İki fan tipinde de montaj son derece önemlidir. Genel olarak montajın profesyonel bir ekipçe yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Bunun haricinde yapılacak olan montajlar kullanım açısından bazı sorunlara yol açabilir.

Siz de kullanım alanınıza bağlı olarak salyangoz fanları ya da radyal fanları tercih edebilirsiniz. Bu iki fan tipi hakkında daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilir ve tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Sığınak Havalandırma Sistemleri
ÖNCEKİ YAZI
Otopark Havalandırma Sistemleri
SONRAKİ YAZI