Pompa sistemlerinde yüksek verimlilik sağlamak adına bazı adımları takip edebilirsiniz. Pompaların yüksek verimle çalışması maddi anlamdaki kazançların yanı sıra zaman ve emek açısından da önemli avantajlar kazandırır.

Pompa sistemlerinde ne kadar yüksek verimlilik sağlanırsa, zaman ve maddiyat kontrolü de o denli artacaktır. Yüksek verimlilik sağlamak için ise atmanız gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Doğru pompanın seçimi ve doğru tesisat bu anlamda büyük önem taşır. Çalışan pompa sistemlerinizde azami oranlarda verim elde etmek adına atabileceğiniz 10 adımı sizler için listeledik.

1- Bakım

Bir pompa sistemi açısından yüksek verimlilik konusundaki en önemli nokta bakımdır. Bakımı eksik ve hatalı yapılan ya da hiç yapılmayan pompa sistemlerinden yüksek verim almak söz konusu değildir. Pompa sistemleri zamanla aşınarak ve yıpranarak verim kaybına yol açmaktadır. Bu durum kullanım ömrünü kısaltarak, yeni maliyetlere sebep olmaktadır. Pompa sistemlerini daha uzun yıllar kullanmak ve yüksek verim elde edebilmek için periyodik aralıklarla bakımlarının yapılması gerekir.

Pompa bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, pompaların aşınmış çarklarının belirli aralıklarla kontrol edilmesidir. Çarkta bir sorun oluşması durumunda, çarkın değiştirilmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra düzenli olarak kaplin ayarının kontrol edilmesi gerekir. Aynı zamanda rulmanların bakımı ve yağlanması da önemli bir diğer noktadır.

Bakım açısından dikkat etmeniz gereken bir diğer faktör ise motor kontrolünün yapılmasıdır. Periyodik bir bakım arızaları önlemenin ve verimi artırmanın en iyi yoludur.

2- Motor Kontrolü

Pompa sistemlerinin enerji verimliliğini artırmak için atılabilecek diğer adım kontrol cihazlarıyla sistemi takip etmektedir. Termal kamera, debimetre, elektriksel ölçüm ve titreşim analizörü gibi cihazlarla bu takip gerçekleştirilebilir. Takip sayesinde sistemde ortaya çıkabilecek her türlü sorun önceden tespit edilebilir.

3- Pompa Seçimi

Bir pompa sistemi tasarlarken, hangi pompanın seçildiği de verimliliği etkileyen temel faktörlerden biridir. Pompanın ne amaçla ve hangi materyallerde kullanıldığı son derece önemlidir. Pompalar genel olarak basınca ve debiye gereksinim duyarlar. Basınç ve debi ise transferin cinsine göre ayarlanır. Bununla birlikte doğru pompa seçimi yapılmadığında çalışma veriminin azalacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Yanlış pompaların seçimi gereksiz bazı maliyetlerin ve enerji tüketiminin artmasına neden olacaktır.

4- Boru Seçimi

Pompa sistemlerinde kullanılan borular verimliliği etkileyen başlıca faktörler arasındadır. Uygun çapta olmayan borular sürtünme nedeniyle birçok kayba neden olabilmektedir. Bu sebeple doğru boru seçimi sürtünme oranını azalır ve enerji tasarrufu sağlar.

5- Kontrol Sistemleri

Kontrol sistemleri, pompaların doğru şekilde çalışması açısından son derece önemlidir. Uzaktan izleme yöntemi ile pompa sistemindeki kontroller çok daha hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmektedir. Bu sayede pompada ortaya çıkabilecek arızalar büyük ölçüde engellenmiş olur.

6- Çark Çalışma Süresi

Pompada yer alan çarkın, akışkanın kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre seçilmesi gerekir. Doğru çark ve pompa tipinin seçilmesi enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda pompanın kullanım ömrünü de uzatmaktadır. Enerji tasarrufu sağlanması aynı zamanda çevre dostu bir anlayış oluşturmanıza da yardımcı olur.

7- Sızdırmazlık

Pompada sızdırmazlık malzemeleri bulunur. Bu malzemeler ne kadar uygunsa o kadar yüksek verim sağlarlar. Akışkana uygun salmastra seçmek verim açısından önemlidir.

8- Pompanın Performansı

Pompa sisteminin performansının yüksek olması için basınç, debi, güç ve devir sayısı gibi kriterlerin doğru seçilmesi gerekir. Pompanın doğru boyutlarda seçilmesi de verim açısından önemli diğer kriterdir.

9- Kayışların Değiştirilmesi

Birçok pompa çeşidi kasnak sistemiyle çalışmaktadır. Bu durum sistemde verim kaybı anlamına gelir. Kasnaklarda dişli kemerlerin kullanılması enerji tasarrufu sağlar.

10- Otomatik Valf Kullanımı

Otomatik valfler, manuel valflere göre hem enerji tasarrufu hem de zaman tasarrufu açısından çok daha avantajlıdır. Bu sebeple otomatik valflerin kullanılması daha faydalı olacaktır.

Pompa Tipleri Arasındaki Farklar
ÖNCEKİ YAZI
Kum Kalıba Dökümün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
SONRAKİ YAZI