Dozajlama cihazı, ana maddeye karıştırmak amacıyla istenilen oranda yan malzemenin katılmasını sağlayan cihazdır. Bu yan malzemeler boya ya da kırma hammadde gibi ürünler olabilir. Örnek vermek gerekirse 100 kg ana maddeye yüzde 2.6 oranında konsantre boya karıştırmak için dozajlama cihazları kullanmanız gerekir.

Dozajlama Makinesi Çalışma Prensibi

Dozajlama cihazları farklı işlevlere sahip olabilirler. Bu da onların farklı çalışma prensibi olduğunu göstermektedir. Dozajlama makinesi nasıl çalışır sorusunun tek bir cevabı yoktur. Genellikle, tek ve çok malzemeli dozajlama cihazları daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Tek malzemeli makinelerde, ana malzeme boğazdan serbest akış ile akmaktadır. Katkı malzemesi ise dozajlama vidası sayesinde ana maddeye istenilen oranda karışır.

Çok malzemeli dozajlama cihazları da aynı prensiple çalışabildiği gibi biriktirmeli (batch) tip olarak adlandırılan cihazlar, ikiden fazla malzemeyi dozajlayabilmektedir. Biriktirmeli dozajlama yönteminde cihazlar, ana malzeme ve katkı malzemelerini teker teker tartarak karıştırır.

Dozajlama Makinesinin Avantajları

Dozajlama makineleri endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılan cihazlar arasındadır. Bu cihazların üretime birçok farklı katkısı vardır. Bu katkılar şu şekilde sıralanabilir;

  • Ürünün fire oranını minimum seviyelere düşürür.
  • Katkı madde her üründe aynı oranda kullanılır. Bu sayede ürün kalite sürekliliği sağlanır.
  • Katkı miktarından tasarruf edilmesine yardımcı olur. Bu durum kullanılan cihaza göre yüzde 10 ile yüzde 50 oranında değişmektedir.
  • Hammadde stok maliyetini düşürür.
  • Hammaddelerin dökme yoğunluğunun değişmesinden dolayı yaşanan kalite üretim renk hatalarını ortadan kaldırır.
  • Elle karıştırılamayacak olan uygulamalar için işletme kolaylığı sağlar.

Dozajlama Makinesi Nerelerde Kullanılır?

Dozajlama makineleri, endüstriyel alanda birçok farklı ihtiyaca cevap verebilmektedir. Bu makinelerin geniş bir kullanım alanı vardır. Söz konusu sistemler büyük hacimlere sahip işletmelerde sorunsuzca kullanılabilmektedir.

Dezenfeksiyon sistemlerinde, flokülasyon sistemlerinde, endüstriyel alanlarda, su ve atık su tesislerinde, klor dozajlama işlemlerinde, soğutma kulesi ya da buhar kazanı uygulamalarında kimyasal dozajlama makinelerine başvurulmaktadır.

Dozaj pompaları, ölçüm kontrol aygıtları, depolama tankları, hat aksesuarları bu sistemlerin bazı parçalarını oluşturmaktadır. Doğru şekilde kullanılan dozajlama sistemi, işletmelerde sürecin sağlıklı olarak işlemesini sağlar.

Volumetrik ve Gravimetrik Dozajlama

Volumetrik dozajlama makineleri, hacimsel olarak dozajlama yaparlar. Katkı malzemesi ana malzemeye karışırken tartım yapılmamaktadır. Dozlanacak olan malzeme hammaddeye tane tane karıştırılır.

Gravimetrik dozajlama makinelerinde ise tartım sistemi vardır. Dozajlanacak olan maddeler, ana malzemeye tartılarak eklenmektedir. Dozajlanacak olan hammaddede granül taneciklerin ölçüsü farklı ve istenen hassasiyet yüksek ise gravimetrik yöntem tercih edilmektedir. Aynı zamanda katkı malzemesinin pahalı olduğu ve harcanan katkı malzemesinin geriye dönük takibinin yapılması istenen durumlarda da gravimetrik dozajlama yöntemine başvurmak gerekir.

Dozajlama Makinesi Seçimi

Dozajlama makinesi seçiminde öncelikle kaç adet malzemenin kullanılacağı belirlenmelidir. İki malzemeye kadar katkı dozajı olan durumlarda tekil ya da çiftli dozajlama sistemi tercih edilebilir. Buna karşın ikiden fazla malzeme dozajlanacak ise çoklu biriktirmeli, gravimetrik karıştırma sistemlerinin tercih edilmesi gerekir.

Dozajlama vida seçimi ise minimum ve maksimum katkı dozaj oranını göre tercih edilmelidir. Vida seçimi yapıldıktan sonra tahrik mekanizmasının gücü belirlenir ve motor sistemine karar verilir. Dozajlama makinesi seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur ise, dozajlama motor tahrik sisteminin asgari ve azami dozajlarda istenilen hassasiyetle dozajlama yapabilmesidir. Bu açıdan makine seçiminde oldukça hassas davranmak gerekir. Adım motorlu tahrik sistemleri sayesinde, en düşük hızlarda dahi motorun bayılma sorununa çözüm getirilmiştir. Bu sistemlere sahip makinelerin seçilmesi kullanıcı açısından avantajlı olacaktır.

Dozajlama makinesi seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise ne tip bir işleme cihazına bağlanacağıdır. Dolayısıyla dozajlama makinesinin kontrolü için ne tip bir kontrol ünitesi seçileceği belirlenmelidir. Enjeksiyon makinelerine bağlanması durumunda ekstrüderlerde bu cihazların kullanılamayabileceği unutulmamalıdır. Bunun temel sebebi ise ekstrüder devrinin ve hay kapasitesinin değişmesidir. Dozajlama makinesinin kontrol ünitesinin bu durumu takip edecek sisteme sahip olması gerekir.

Son olarak, dozajlama makinesinin işleme makinesine bağlanacağı boğaz ünitesine dikkat edilmesi gerekir. Ana malzeme ve katkı maddelerinin kesintisiz akış yapabilmesi son derece önemlidir. Bunun yanı sıra PET gibi yüksek sıcaklıkta kurutulan maddelerin boğazdan akarken dozajlama makinesine zarar vermeyecek şekilde su soğutmalı olması avantaj sağlayacaktır.

Aradığınız dozajlama makinesine ERF Grup sayesinde ulaşabilirsiniz. Bizi hemen arayarak dozajlama makineleri hakkında detaylı bilgi alabilir ve avantajlı tekliflerimizden faydalanabilirsiniz.

Fabrika Fanı
ÖNCEKİ YAZI
Vakum Pompaları Nedir? Nerelerde Kullanılır? Çalışma Prensipleri
SONRAKİ YAZI