Su pompası sıvıları taşımak için kullanılan mekanik cihazlara verilen isimdir. Bu pompalar aynı zamanda basaç ve tulumda olarak da bilinmektedir. Sıvıların bir yerden başka bir yere iletiminde kullanılırlar.
Pompaların birçok farklı çeşidi ve modeli vardır. Pompa çeşitlerini dinamik ve pozitif deplasmanlı olarak iki ana sınıfta incelemek mümkündür. Her bir su pompası, iletecekleri sıvılara göre farklı ve özel materyallerden yapılırlar. Eğer asit gibi daha tehlikeli ve zarar verebilecek bir madde taşınacaksa buna bağlı olarak kullanılan pompa da kurşun, demir, alüminyum ve ebonit gibi daha dayanıklı materyallerden yapılır. Taşınacak olan asidin çinisine göre su pompasının malzemesi de değişiklik gösterecektir.
Su pompası ilk olarak MÖ 3. Yüzyılda meşhur bilim insanı Arşimet tarafından tasarlanmıştır. Bu pompalar, mekanik kuvvetlerin fiziksel kaldırma ve sıkıştırma kuvvetlerini kullanarak maddeyi itmesi prensibine bağlı olarak çalışırlar.
Su pompalarının ne işe yaradığı sorusuna gelirsek; pompalar sıvıların basıncını ve enerjisini arttırırlar. İçine çektiği sıvıya potansiyel enerji ya da kinetik enerji kazandıran pompalar, bu sıvıyı bir başka alana iterler. Genel olarak su pompasının amacı, akışkanı bir yerden başka bir yere iletmektir. Bu mekanik cihazlar, sıvıyı daha yüksek bir alana çıkarma gibi ihtiyaçlara yönelik olarak da kullanılır.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi, birçok farklı tipte pompa çeşidi vardır. Bu pompalar genel olarak iki ayrı sınıfa ayrılırlar. Bunlar, dinamik pompalar ve pozitif deplasmanlı pompalardır.
Santrifüj pompa, hidrolik pompa, dalgıç pompa, santrifüj pompa, dişli pompa ve vidalı pompa en çok bilinen ve en yaygın kullanılan pompa türlerindendir.
Santrifüj pompalar, düşük maliyetleri nedeniyle en sık ve yaygın olarak kullanılan tiptir. Bu pompaların çalışma prensibi oldukça basittir. Santrifüj pompa çalışırken sıvı basıncında, pompanın girişinden çıkışına kadar artış görülmektedir. Tasarımının son derece basit olması yaygın şekilde kullanımının en önemli nedenleri arasındadır. Bu pompalar çark ismi verilen bir dizi döner kanattan üretilirler. Pompa sisteminde bulunan pervane ya da dairesel bir gövde yardımıyla sıvıları hareket ettirmek için kinetik enerji kullanırlar.
Dalgıç pompa çeşitleri suya tamamen daldırıldığında çalışabilir özelliğe sahiptir. Septik ve kanalizasyon pompalar olarak da bilinirler. Bu pompalar suya daldırılmış halde çalışmak için dizayn edilmiştir. Yer altı sularının çıkarılmasında sıkça kullanılan seçenektir. Çalışmasında genellikle hiçbir sorun çıkarmazlar. Suyun içinde çalışmalarına rağmen oldukça uzun ömürlü ve sağlam cihazlardır. Araba yıkama istasyonlarında ve binalarda kuyu suyu kullanımı için uygun seçeneklerdir. Bunun yanı sıra tarım alanlarında da sıklıkla kullanılırlar. Bu pompalar petrol endüstrisinde ilk kez kullanılan kuyu pompalarının bir çeşididir.
Pistonlu pompalar silindirik bir odadan akışkan taşıman için piston kullanan pozitif deplasmanlı cihazlardır. Birden fazla çeşitte pistonlu pompa vardır. Çeşitleri fazla olmakla birlikte hepsi kapalı silindirde hareket eden en az bir piston kullanmaktadırlar. Radyal ve eksenel pistonlu pompa çeşitleri özel tasarımlar arasında yer alır.
Peristaltik pompalar, harmanlama ve dozajlama için düzenli bir akış sağlayan seçeneklerdir. Gıda işleme, su artıma, ilaç sektörü ve kimyasal işleme endüstrilerinde sıklıkla kullanılırlar. Bu pompaların en önemli avantajı, sıvının cihaz ile temas etmemesidir. Bu sayede, contalar, diyaframlar ve valfler gibi yardımcı elemanların temizlenmesine gerek yoktur. Boruyu temizlemek ya da değiştirmek bakım için yeterli olacaktır. Boru değişiminin pratik olması nedeniyle bakım zahmetleri çok azdır. Bu pompalarda geri akış durumu yoktur.
Hidrolik pompalar, sıvıya basınç kazandırarak, hidrololik bir çalışma enerjisi üretilirler. Pompa, yeterli debiyi sağlamaması durumunda hidrolik devre fonksiyonlarını gerçekleştirememektedir. Uygulama alanlarına göre değişik tipte hidrolik pompalar kullanılabilir. Hidrolik pompa seçenekleri paletli, pistonlu ve dişli pompalar olarak sınıflandırılabilir. Dişli pompalar 200 bar basıncına kadar çıkabilirken, paletli pompalar ise 100 basına kadar çıkabilmektedir. Buna karşın paletli pompalar düşük gürültü seviyelerine sahiptir.
Vidalı pompalar, yaygın olarak kullanılan seçeneklerden bir diğeridir. Bu pompa sıvıları bir eksen boyunca düşük ya da yüksek viskoziteye sahip sıvıları iletmek için kullanılırlar. Hem günlük hayatta hem de endüstride sıkça karşılaşabileceğiniz seçeneklerdir. Bir ya da birden fazla sahip pozitif deplasmanlı pompa çeşitleridir. Vidalı pompalar genellikle tarımda ve bahçelerde sulama faaliyetlerinde kullanılırlar. Bu pompalar vidaların hareketi sayesinde bir vakum yaratırlar ve pompalama hareketiyle yüksek eksenel kuvveti dağıtırlar.
Saydığımı bu pompa çeşitleri en sık ve yaygın olarak kullanılanlardır. Bunların yanı sıra salyangozlu pompalar, periferik pompalar, radyal akışlı pompalar ve diyaframlı pompalar gibi birçok çeşit vardır.
Su pompası seçiminde dikkat etmeniz gereken bir dizi unsur vardır. Bunların başında elbette ihtiyaçlarınız gelir. Nasıl bir ihtiyacınız varsa buna göre bir seçim yapmak gerekir. Çok farklı çeşitlerde pompalar vardır. Öncelikle nasıl bir su pompası tipine ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.
Bunun yanı sıra pompanın monte edileceği yere göre de bir seçim yapmanız gerekir. Su pompası alırken emiş borusu, basma borusu, debi kuvveti ve gürültü gibi tüm etmenlere dikkat etmeniz gerekir. Dikkatli bir seçim sizi ileride yaşanacak sorunlardan koruyacaktır.
ERF Group, uzman ve deneyimli kadrosuyla nasıl bir su pompasına ihtiyacınız olduğunu karar vermenizde size yardımcı olacaktır. İhtiyacınız olan tüm pompa seçeneklerini ERF Group kalitesiyle bulabilirsiniz. Siz de üstün hizmet anlayışından ve avantajlı fiyatlardan yararlanmak için hemen ERF Group ile iletişime geçerek, yıllar boyunca kullanabileceğiniz bir su pompası seçeneğini satın alabilirsiniz.