Sera fanı nedir? İsminden de anlaşılacağı üzere sera fanı, üzeri genellikle pleksi veya camla kaplı olduğundan dolayı içerisinde sıcaklık ve nemin çok yükseldiği seraları serin tutmaya yarayan ve bu sayede verimliliği arttırmayı hedefleyen bir iklimlendirme bileşenidir.

Bitki, sebze ve meyvelerin verimli bir şekilde büyümesini sağlamak için tercih edilen sera fanları sayesinde seranızda istenilen hava sıcaklığı ve sirkülasyonuna ulaşabilmeniz mümkündür. Ayrıca sera fanı havanın sürekli olarak yer değişmesine ve kullanıldığı alana eşit şekilde dağılmasına da yardımcı olur. 

Malum, sera fanı olmadığı takdirde ısınan havanın yukarı doğru yükselmesi nedeniyle tavana yakın raflardaki bitkiler daha çok ısınacaktır. Sera fanı kullanımı havayı eşit bir şekilde seranın içerisine dağıtacağı için bu sorunu ortadan kaldırabilmeniz mümkündür.

ERF Group olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz sera havalandırma fanları ile sizler de seranızda yetiştirdiğiniz bitkilerin daha sağlıklı ve verimli büyümesini sağlayabilirsiniz.

Üstelik sera fanlarının kullanım alanı yalnızca seralarla da kısıtlı değildir. Aynı tip fanlar soğutma ve hava sirkülasyonuna ihtiyaç duyabileceğiniz depo, garaj, fabrika, ahır ve hatta kümes gibi yerlerde de gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Seralarda Fan Ne İşe Yarar?

Eğer yalnızca sıcak havaya ihtiyaç duyan sebze ve meyveler yetiştirmiyorsanız, seranızda fan kullanmanız şarttır. Temiz havanın sera içerisine girmesi ve halihazırda içeride bulunan nemli ve sıcak havanın dışarı çıkması, sera içerisindeki sıcaklığın düşmesini ve daha dengeli seyretmesini sağlar.

ERF Group markasını taşıyan kaliteli ve uzun ömürlü fanlar aynı zamanda seranın nem seviyesini kontrol altında tutabilmenize de imkân tanır. Bitkilere zararlı birçok böcek ve hastalık nemli ortamlarda palazlandığı için seranızdaki nem oranını düşürmek verimliliği doğrudan etkileyecektir.

Hava sirkülasyonunu sağlamak, nem seviyesini kontrol etmek ve en önemlisi bitki zararlılarıyla mücadele etmek için seralarda fan kullanımı bir hayli önem taşır.

Sera Fanı Çeşitleri Nelerdir?

Endüstriyel fan imalat ve satışı gerçekleştiren firmamız seralar için birçok farklı ihtiyaca yönelik fan modeli de geliştirmiş durumdadır. Sera içerisindeki havayı sirküle ederek bitkilerin daha verimli bir şekilde büyümesini sağlayan uygun modellerimizin kurulumu kolay, satın alma maliyeti ise gayet uygundur.

Üretimini gerçekleştirdiğimiz sera tipi fan modelleri birçok farklı ihtiyaca yönelik boyut ve ebattadır. Seranın yalnızca belli bir bölgesindeki sıcaklık ve nem oranını düzenlemek istiyorsanız, sera fanını ayaklı olarak kullanabilmeniz de mümkündür. Seranın tamamını iklimlendirmek için ise 40 ve 60 cm’den başlayan çaplardaki sera fanlarını tercih edebilirsiniz.

İster hobi için seracılık yapıyor olun, isterseniz endüstriyel boyutta bir sera işletmeniz olsun, ERF Group olarak ihtiyaç duyacağınız tüm sera havalandırma fanlarını ürün kataloğumuzda bulabilirsiniz.

Metreküp cinsinden soğutulacak alanın büyüklüğüne göre satın almanız gereken sera fanı modeli değişiklik gösterecektir.

Sera Havalandırma Nasıl Yapılır?

Seranızın düzgün havalandırılması, yetiştirdiğiniz bitki ve fidanların verimli şekilde büyümesini sağlamak için hayati derecede önem taşır. Geleneksel, hobi tipi seracılıkta fan kullanılmadığı için ısınıp yükselen havanın sera dışına çıkması için tavanlarda açılmış menfezler bulunur. Seranın içine temiz hava alımı ise duvarlarda, yere yakın açılan kanallarla gerçekleştirilir.

Oysa seralar dışarıdan çok fazla ısı çeken ve kendi kendine soğutulması çok da kolay olmayan yapılardır. Bu noktada seracıların imdadına yetişen ve ERF Group imzasını taşıyan sera fanları dışarıdaki temiz havayı, yani bitkilerin büyümesi için şart olan oksijeni seranın içine daha sağlıklı bir şekilde ulaştırır. 

Sera Fanı Avantajları

Sera fanının çiftçilere sağladığı avantajları aşağıdaki 3 ana başlıkta toplayabiliriz:

  • Sıcaklık ve nemi kontrol altında tutmanızı sağlar
  • Sürekli olarak temiz, taze hava akışı gerçekleştirir
  • Bitki zararlıları ile mücadele etmeyi kolaylaştırır

Hava akışının çok önemli olduğu seralarda fan kullanılmaması durumunda aşırı sıcaklık nedeniyle bitkilerin kavrulması ve yapraklarının kahverengiye dönmesi işten bile değildir. Dolayısıyla fan olmadan seralarda verimli bir şekilde bitki yetiştirebilmek imkânsız bile denilebilir.

Seraların ideal hava sıcaklığı 10-20 derece arasındadır. Sıcaklığın bunun üzerine çıkması durumunda sera adeta dev bir fırına dönüşür. Aşırı sıcaklık yalnızca bitkilerin büyüme hızını kesmekle kalmaz, uzun vadede telef olmalarına dahi yol açar.

İşte tam da bu noktada sera fanları devreye girerse yüksek sıcaklıkla mücadele edebilmek mümkün hale gelir. Özellikle ülkemizin Güneydoğu Anadolu ve Ege gibi yazın sıcaklığın çok arttığı bir bölgede seracılık yapıyorsanız, ERF Group kataloğuna mutlaka bir göz atmanızı öneririz. İhtiyacınız doğrultusunda satın alacağınız uygun fiyatlı bir sera fanı modeliyle seranızda sıcaklığı kontrol etmek tamamen sizin elinizde olacak.

Birçok bitki, buna seralarda çokça yetiştirilen domates de dahil, fazla sıcağa karşı hassastır. Bu da sınırların üzerinde sıcağa maruz kalmaları durumunda bitkilerin büyümelerinin duracağı, solgunlaşacağı ve en nihayetinde ölecekleri anlamına gelir. Ortamdaki havanın değişmesi bu yüzden çok önemlidir.

Fanları seranızın stratejik noktalarına yerleştirmeniz halinde yalnızca sıcak havayı dışarı atmakla kalmaz, aynı zamanda temiz oksijeni de bitkilerinizle kavuşturabilirsiniz. 

Hastalık ve Zararlıları Sera Fanlarıyla Önleyin

Düzgün havalandırılan ve içerisindeki hava sürekli devir daim edilen bir sera, bitki zararlıları ve hastalıklara karşı da korunmuş olacaktır. Bilindiği üzere seralarda etkili olan hastalıkları önlemenin anahtarı nemi kontrol etmekten geçer.

Sera fanlarıyla dışarıdan temiz hava alıp içerideki kirli, sıcak havayı dışarı attığınız takdirde sera içi nem seviyesi düşecektir. Böylece beyaz sinek ve mantar gibi zararlılara karşı etkili ve ucuz bir önlem almış olursunuz. Keza bitki yapraklarının yanması, solması veya bitkilerin tamamen çürümesi gibi hastalıkların da önüne sera fanlarıyla geçebilmeniz mümkündür.

Havalandırmayı güçlendirmek ve verimliliği artırmak için bu noktada nem ölçme aletlerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Böylece yalnızca nem oranı belli bir seviyeye çıktığında fanların otomatik olarak devreye girmesini sağlayabilirsiniz mesela.

Sera Fanlarıyla Daha İyi Tozlaşma Mümkün

Polinasyon veya halk arasındaki ismiyle tozlaşma, sera dışındaki alanlarda rüzgarların yardımıyla doğal olarak gerçekleşir. Seralarda rüzgar esemeyeceği için bitkiler arasındaki tozlaşmayı sağlama noktasında sera fanlarından yardım almanız gerekecektir.

ERF Group kataloğlunda yer alan güçlü sera fanları üflediği temiz hava ile bitkileri hafifçe sarsar. Böylece seradaki bitkiler de tıpkı sera dışındakiler gibi tozlaşma gerçekleştirir. Domates, yeşil biber ve patlıcan gibi kendi kendine tozlaşan bitkiler için bu rüzgar simülasyonunu sera içinde uygulamak çok kritiktir. 

Haricinde eğer yetiştirdiğiniz bitkiler bir türlü çiçek açıp meyve vermiyorsa bunu hava akışını güçlendirerek aşabileceğinizi de belirtelim. Uzun ömürlü ERF Group marka sera fanlarının oluşturduğu sirkülasyonun yol açtığı hafif sarsıntılar, bitkilerin köklerinin sağlamlaşmasına da katkı sağlayacaktır.

Sera Fanı Fiyatları

Uzun süredir sektörde faaliyet gösteren firmamız bünyesinde başta sera fanları olmak üzere ihtiyaç duyabileceğiniz tüm fan modelleri mevcuttur. ERF Group marka sera fanları verimli olduğu kadar sessizdir de. Sera evinize çok yakınsa ve fanların çıkaracağı gürültüden çekiniyorsanız, endişe etmenize hiç gerek yok. 

Satın alacağınız sera fanının tipi ve çap büyüklüğüne göre fiyatı da değişiklik gösterecektir.  Beğendiğiniz modelin güncel fiyatını öğrenmek için bize WhatsApp üzerinden veya doğrudan arayarak ulaşabilirsiniz.