Hidrofor, su basıncının yetersiz kaldığı alanlarda kullanılan ve su basınçlandırma sistemlerine verilen addır. Hidrofor nedir sorusuna verilebilecek en sade ve basit yanıt budur. Su basıncının yeterli olmadığı binalarda, dairelerde ya da evlerde basınçlı su ihtiyacının karşılanması için kullanılır. Hidrofor genellikle elektrik enerjisiyle çalışır ve musluklardan akan suyun basıncını arttırmaya yarar. Hidrofor içerisinde bir genleşme vardır. Bu tank şebeke suyunun yeterli gelmediği yerlerde su basmak amacıyla kullanılır. Bunun yanı sıra direk şebeke suyuna bağlanabilir. Bununla birlikte doğrudan şebeke hattına da bağlanabilir fakat bu durumda sular kesildiğinde hidrofor da işlevsiz olacaktır.

Hidrafor

Hidrofor ne için kullanılır sorusunun bir diğer yanıtı ise, su kesintisinin sık yaşandığı yerlerde devreye girer ve su deposundan kullanıldığı yapıya su basar. 

Hidrofor Ne İşe Yarar?

Hidrofor ne için kullanılır ya da hidrofor ne işe yarar sorusu, satın almak isteyenler tarafından sıklıkla merak edilir. Hidrofor, su tankındaki suyu hava basıncı kullanarak uzak noktalara pompalar. Hidroforlar bu işi yardımcı elemanlarının yardımıyla gerçekleştirirler. Bu yardımcı elemanlar; şiber ya da küresel vana, hava enjektörü, çek valf, hava subabı, güvenlik vanası, kompresör, selenoid vana, manometre ve seviye elektrotudur.

Depodaki su arttıkça hava basıncında da artış yaşanır. Manometre aracılığıyla depo suyu basıncı ölçülebilir. Depo belirli bir seviyeye geldiği zaman, binadaki musluklardan biri açıldığında tanktaki suyun basıncı azalır. Depo tamamen doldurulmamalıdır. Bu bazı tehlikelere yol açabileceği için kompresör yardımıyla hava elde edilir. Kompresör basın düştüğü durumlarda devreye girip otomatik olarak çalışır ve basınç normal seviyelere geldiğinde kendi kendine kapanır.

Hidroforlarda Yardımcı Elemanlar

Su tankındaki suyu hava basıncı kullanarak uzak noktaya taşıyan hidrofor bu işlemi kimi zamanda şebekeden direkt olarak yapar. Bu işlemde hidrofor sistemine yardımcı olan birçok eleman vardır. Bu elemanların işlevleri ise şu şekilde açıklanabilir;

  • Küresel ya da siber vana: Gereken durumlar su akışını kesen elemanlardır.
  • Çek valf: Takıldığı yerin gerisindeki basınç azalarsa, su akışının ters yönde gitmemesini sağlar.
  • Güvenlik vanası: Sistemde fazladan bulunan basıncı dışarı atar. Bu su deposu zarar görmesin diye alınmış bir önlemdir.
  • Manometre: Sistemdeki basıncı kontrol eder.
  • Selenoid vana: Su seviyesini kontrol ederek, tanka hava takviyesi sağlar.
  • Seviye elektrodu: Su seviyesini kontrol eder ve depodaki su belirli bir seviyenin altına inerse, su takviyesi yapar.
  • Basınç şalteri: Tanktaki basınca göre hidrofor pompanın doğru şekilde çalışmasını kontrol eder.

Hidrofor sisteminde yer alan tüm parçalar, birbirine bağlıdır ve birbirlerini tamamlayacak biçimde çalışırlar.

Hidrofor Çeşitleri Nelerdir?

Hidrofor nedir ve ne işe yarar sorularının cevaplarının ardından çeşitlerine geçebiliriz. Hidrofor çeşitleri üç ana bölümde incelenebilir. Bunlar hava kompresörlü hidroforlar, membran basınçlı dengeleme tanklı hidroforlar ve otomatik hava sağlayan hidroforlardır.

Otomatik hava sağlayan hidroforlar, havayı kendi kendilerine temin ederler. Apartmanlarda ve küçük sanayi tesislerinde sıklıkla bunlar kullanılırlar. Hava kompresörlü hidroforlar ise genellikle yeterli hava temin edilemeyen endüstriyel yapılarda ve büyük tesislerde kullanılırlar.  Membranlı basınç dengeleme tanklı hidroforlar ise, paket tip hidrofor çatısı altında değerlendirilirler. Küçük hacimli membranlı tanklardır. Birkaç litreden 25 litreye kadar çeşitli hacimlerde kullanılabilirler. Bu hidroforlar genellikle küçük evlerde kullanılırlar ve az yer kaplarlar.

Hidroforda Genleşme Tankı

Genleşme tankı ya da bir diğer ismiyle denge tankı, düşük su tüketimi ihtiyacında, hidroforun sıklıkla devreye girmesini engeller ve sistem basıncının belirli sınırlarda kalmasını sağlar. Genleşme tankı kullanımı ile motorun saatte kaç kez devreye girip çıktığı yani motor şalt sayısı dürülmektedir. Bu sayede hidrofor sisteminin kullanım ömrünün uzaması sağlanır.

Genleşme tankları membranlı ya da hava yastıklı olabilir. Hava yastıklı çeşitlerde, su ile hava arasında net bir ayrım yoktur. Basınçlı hava suya karıştığında, bir hava şarj ünitesi ya da kompresör tarafından hava ikmal edilmesi gerekir. Membranlı tiplerde ise ne kompresöre ne de hava şarj ünitesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü hava ve suyun birbirine olan temaslarında membran ya da bir diğer adıyla flexible diyafram mevcuttur. Bu nedenle sıklıkla membranlı tank kullanımı tercih edilmektedir.

Hidrofor Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hidrofor su basıncı sağlayan ve daha kaliteli ve konforlu bir şekilde suya ulaşmanızı sağlayan cihazlardır. Konforlu bir şekilde suya ulaşmak için hidrofor seçiminizi de doğru olarak yapmanız gerekir. Doğru seçim, ileride yaşayabileceğiniz sorunları azaltacaktır.

Hidrofor seçimi yapmadan önce ihtiyaçlarınızı belirlemeniz gerekir. Öncelikle hidrofor pompasının ne kadar kapasitesi olmasını istediğinizi belirlemelisiniz. Bunun için debi ne olmalı ve basma yüksekliği ne olmalı sorularına yanıt vermeniz gerekir.

Bu sorular yanıtlarını bulduktan sonra ihtiyacınız olan hidroforun tipini belirlemeniz gerekir. Hidrofor emiş yapacak mı, kaç metre derinlikten emiş yapacak, kullanılacak suyun özellikleri nelerdir gibi sorular tip belirlemesinde yardımcı olacaktır. Bunların yanı sıra elektrik şebekesinin özelliklerini bilmeniz gerekir. Şebeke voltajının Trifaze 380 mi yoksa Monofaze 220 V mu olduğu seçimde önemli bir kriterdir.

Hidroforun montaj yapılacağı alanda nem, sıcaklık ve hacim durumlarının yanı sıra alacağınız cihazın gürültü seviyesine de dikkat etmeniz gerekir.

Sektörün öncü firması ERF Group’ta aradığınız hidrofor çeşidini bularak, suya ulaşımınızı çok daha konforlu bir hale getirebilirsiniz.

Sirkülasyon Pompa Nedir?, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?
ÖNCEKİ YAZI
Su Pompası Nedir, Ne İşe Yarar?
SONRAKİ YAZI